Follower

Monday, November 16, 2009

Daging Tempra

Menu hari ni .... mmg senang nk sediakan ... n sememangnye sedap ... Ambik dri umah kak ummi .. Harap halal la ye c n p ...

Bahan2 :-
  • *700gm daging - dihiris nipis
  • *1/2 inci halia - tumbuk lumat
  • *2 ulas bwg putih - tumbuk lumat
  • *1/2 cmca teh garam
  • *1 cmca teh gula ( perap sume bahan yg bertanda *selama 30 min )
  • 1 biji bwg besar - hiris bulat
  • 2 bji cili hijau - hiris serong
  • 1 biji cili merah - hiris serong
  • daun bwg - hiris utk tabur

Bahan A ( disatukan ) :-

  • 1 cmca besar kicap pekat
  • 3 cmca besar kicap manis
  • 1/2 cawan air
  • 1 cmca besar jus limau nipis / cuka - i x masukkn ni
cara :-
  1. Panaskn minyak dalam kuali , tumis bwg besar +cili merah n cili hijau hingga wangi .
  2. masukkan daging yg diperap tadi dan masak dgn api besar selama 7 -10 minit hingga daging lembut .
  3. Masukkan bahan A n kacau rata . Kecilkan api dan reneh hingga daging benar2 lembut n kacau sekali sekala .
  4. Bila telah pekat , tambah 1 cmca teh minyak masak , kacau rata. Masak sekejap dan seimbangkn rasa. Tabur hirisan daun bawang semasa menghidang .

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...