- *700gm daging - dihiris nipis
- *1/2 inci halia - tumbuk lumat
- *2 ulas bwg putih - tumbuk lumat
- *1/2 cmca teh garam
- *1 cmca teh gula ( perap sume bahan yg bertanda *selama 30 min )
- 1 biji bwg besar - hiris bulat
- 2 bji cili hijau - hiris serong
- 1 biji cili merah - hiris serong
- daun bwg - hiris utk tabur
Bahan A ( disatukan ) :-
- 1 cmca besar kicap pekat
- 3 cmca besar kicap manis
- 1/2 cawan air
- 1 cmca besar jus limau nipis / cuka - i x masukkn ni
- Panaskn minyak dalam kuali , tumis bwg besar +cili merah n cili hijau hingga wangi .
- masukkan daging yg diperap tadi dan masak dgn api besar selama 7 -10 minit hingga daging lembut .
- Masukkan bahan A n kacau rata . Kecilkan api dan reneh hingga daging benar2 lembut n kacau sekali sekala .
- Bila telah pekat , tambah 1 cmca teh minyak masak , kacau rata. Masak sekejap dan seimbangkn rasa. Tabur hirisan daun bawang semasa menghidang .
No comments:
Post a Comment